Stichting Dufashanye 2Burundi bestaat ruim 10 jaar en heeft al een aantal grote successen geboekt. Vele kansarme kinderen en (weduw)vrouwen in Burundi hebben een beter leven door onze hulp. Verder realiseerden de Eglise Evangelique de l’Afrique Centrale (‘E.E.A.C.’) en de NGO Association Raphael au Burundi (‘A.R.B.’) diverse projecten mede door de financiële steun vanuit Dufashanye. Zo bouwde de E.E.A.C. een basisschool, een kraamkliniek en een brug. De A.R.B. bouwde een activiteitencentrum.

Reis naar Burundi 2014

reisgroep_2014Zeven vrijwilligers reisden in juni 2014 naar Burundi. Vooraf zamelden zij geld in voor het F.B.R. project en bereidden zij zich goed voor op de reis tijdens de bijeenkomsten van Dufashanye. Bij aankomst op de bouwplaats was het bouwteam bezig met het graven van diepe sleuven voor de fundering van het activiteitencentrum. Na 3 weken begonnen de openingen van de ramen en deuren zichtbaar te worden en zijn de muren al hoog opgetrokken. De reisgroep werkte mee aan de bouw onder andere door het verplaatsen van stenen. Ook de plaatselijke bevolking stak de handen uit de mouwen tijdens Community day.

De reisgroep maakte ook kennis met de docenten en studenten, die werden klaargestoomd als ambulante medewerker. Zij helpen straks de gezinnen in het veld en begeleiden mensen in het activiteitencentrum met houwbewerking of in het naaiatelier. De ontmoeting met deze doelgroep zal niet snel worden vergeten. Elk individu had zijn eigen indrukwekkende levensverhaal.

Naast het nieuwste project van Dufashanye bezocht de reisgroep de basisschool in Rweza, mede mogelijk gemaakt door onze reisgroep uit 2007.

Het schoolkinderenproject in diverse regio’s van Burundi

Schoolkinderenproject BurundiDufashanye 2Burundi hielp jarenlang kinderen in diverse regio’s van Burundi naar school. Zij ontvingen jaarlijks nieuwe uniformen, schoenen, zeep en schoolspullen. In 2003 zijn wij gestart met de hulp aan 200 kinderen. In de daarop volgende jaren is deze groep uitgebreid tot 221 in het schooljaar 2005/2006. Dit aantal is daarna niet meer vergroot. In het schooljaar 2015/2016 hebben wij de laatste 15 kinderen naar school geholpen.

 

De bouw van een basisschool in Rweza

bouw school rwezabouw school rweza_gereed

In Rweza  is een basisschool gebouwd door Burundese bouwvakkers. Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Impulsis. Sinds september 2007 gaan ca. 700 kinderen naar deze school.

Reis naar Burundi in 2007

Een groep enthousiaste mensen uit Nederland is in 2007 naar Burundi gereisd voor een ontwikkelingsreis. De reisgroep heeft zich ingezet voor de realisatie van de basisschool in Rweza, zie hierboven. Door middel van diverse inzamelingsacties hebben de deelnemers alle benodigde financiën bijeengebracht. Tijdens de reis hebben zij ook fysiek geholpen bij de bouw met het sjouwen van stenen.

Brug bij basisschool in Rweza

oude brug rwezaDe nieuwe brug

Naast de basisschool in Rweza is een vallei. In het regenseizoen stond  het wandelpad  deels onder water, waardoor de route naar school praktisch onbegaanbaar werd. Meerdere kinderen zijn hierdoor omgekomen.

Wij hebben in samenwerking met de Duitse ambassade een nieuwe brug gerealiseerd.  De kinderen kunnen nu veilig naar school. Hieronder ziet u de foto’s van de oude en de nieuwe en situatie.

Starterleningen voor weduwvrouwen

tabitha projectMet starterleningen hebben 80 (weduw-) vrouwen kleinschalige bedrijven opgestart. Van de opbrengst wordt de lening terugbetaald en kunnen zij samen met hun gezin rondkomen. Door de vele veranderingen in de wet- en regelgeving op het gebied van microkrediet financiering, besloten wij te stoppen met het verstrekken van deze leningen. In 2013 is in de hoofdstad Bujumbura de dagelijkse markt volledig afgebrand. Wij hebben 20 van de 80 vrouwen die hier een goedlopende marktkraam  hadden geholpen. Zij ontvingen een eenmalige donatie van € 750,- om hun bedrijf opnieuw op te starten.

De kliniek in Gatumba

kraamkliniek_1kraamkliniek_2

Internationale hulporganisaties maken gebruik van de kliniek in Gatumba om de lokale bevolking van gratis medische hulp te voorzien. Deze kliniek is in 2006 gebouwd. De leden van de reisgroep (uit 2007) hebben met eigen ogen kunnen zien hoe vele mensen werden geholpen.

Uitzending stagiair naar Burundi in 2006

Een student Human Resourch Managment heeft de E.E.A.C. ondersteund bij de bouw van het kraamgedeelte van de kliniek in Gatumba.

Reis naar Burundi in 2003

In 2003 is de grondslag gelegd van onze stichting. Een groep van 11 mensen is naar Burundi afgereisd, waarbij zij alle projecten die de E.E.A.C. tot dusver was gestart hebben bezocht. Vooral veel weduwvrouwen hebben een bedrijf opgestart  met de starterleningen vanuit de gemeente Zeevang. De reisgroep heeft zelf ook geld bijeengebracht waarmee weduwen zijn geholpen. Een bezoek aan de varkensstal en een weeshuis hebben veel indruk achtergelaten bij de reisgroepsleden. Echter toen zij een wijk bezochten die tijdens de burgeroorlog helemaal was verwoest waren de emoties niet te beschrijven. De opgedane ervaringen lieten de leden van de reisgroep niet los. Daarom hebben de reisgenoten een half jaar later besloten een stichting op te richting genaamd “Stichting Dufashanye”, wat help elkaar betekend. In 2015 hebben we daar 2Burundi aan toegevoegd.